Τα Skateparks – Μια εισαγωγή στην Ιστορία
Τα skateparks υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά πρόσφατα έχουν εξελιχθεί από προσωρινές ράμπες και μικρά μπολ σε μεγάλα, πολύπλοκα skateparks που αποτελούν αρχιτεκτονική τέχνη και χώρους αθλητισμού. Τα skateparks αντικατοπτρίζουν το στυλ και τη δεξιοτεχνία των skateboarders που τα χρησιμοποιούν και μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αντικατάσταση του πολιτισμού του skateboarding. Αυτό το βιβλίο θα εξερευνήσει την ιστορία των skateparks, από τις πρώτες ράμπες και μπολ έως τα σύγχρονα πάρκα με ρέιλς, hips και άλλα χαρακτηριστικά των skatepark. Θα εξετάσει πώς έχουν αλλάξει τα skateparks μέσα στα χρόνια, πώς έχουν επηρεάσει τον πολιτισμό του skateboarding και πώς έχουν γίνει οι επιλογές προορισμού για skateboarders και BMXers.

Κεφάλαιο 1 – Αρχικά Skateparks
Τα πρώτα skateparks άρχισαν να εμφανίζονται τη δεκαετία του 1960 ως μέσο για τους skateboarders να εξασκηθούν στις ικανότητές τους σε ένα πιο προκλητικό έδαφος. Τα αρχικά skateparks συχνά βρίσκονταν σε δημόσιους πάρκους και περιλάμβαναν απλές πλάκες και μπολ, ή όπως τα αποκαλούσαν τότε, “κατακόρυφα σωλήνες”. Το πρώτο skatepark που άνοιξε στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το Skateland USA και βρισκόταν στο Costa Mesa της Καλιφόρνια το 1965. Το Skateland USA ήταν το πρώτο από πολλά skateparks που θα ακολουθούσαν και λειτούργησε ως έμπνευση για άλλους δημιουργούς skatepark. Τη δεκαετία του 1970, τα skateparks άρχισαν να γίνονται πιο περίπλοκα, με ημι-σωλήνες και άλλα χαρακτηριστικά να προστίθενται. Κάποια skateparks πρόσθεσαν ακόμα και πισίνες, που επέτρεπαν στους skateboarders να εξασκηθούν στα κόλπα τους σε ένα πιο άνετο περιβάλλον.

Κεφάλαιο 2 – Η Έκρηξη των Skateparks
Τη δεκαετία του 1980 γνώρισε μια τεράστια έκρηξη στη δημοτικότητα των skateparks σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη δημοτικότητα του skateboarding ως αθλήματος, καθώς και στην εφεύρεση του ημι-σωλήνα. Ο ημι-σωλήνας επέτρεπε στους skateboarders να εκτελούν πιο τολμηρά κόλπα, τα οποία αποτέλεσαν έμπνευση για περισσότερους skaters σ

τα πάρκα. Αυτή η έκρηξη στη δημοτικότητα οδήγησε επίσης στην κατασκευή μεγαλύτερων, πιο περίπλοκων skateparks. Αυτά τα πάρκα είχαν τα πάντα από ημι-σωλήνες μέχρι πιο ανώμαλα εδάφη, και ακόμη και μερικά πάρκα είχαν διαδρόμους στυλ δρόμου. Τη δεκαετία του 1980 είδε επίσης την εμφάνιση του skateboard ως επαγγελματικού αθλήματος, με την εμφάνιση επαγγελματιών skateboarders όπως ο Tony Hawk και ο Rodney Mullen. Αυτό έδωσε ένα ακόμα μεγαλύτερο ώθηση στη δημοτικότητα του skateboarding και οδήγησε σε μια ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη στην κατασκευή skatepark.

Κεφάλαιο 3 – Ο Σύγχρονος Skatepark
Ο σύγχρονος skatepark είναι πολύ διαφορετικός από τα αρχικά skateparks της δεκαετίας του 1960. Τα σημερινά skateparks διαθέτουν μια ποικιλία εδάφους και χαρακτηριστικών, από ημι-σωλήνες μέχρι ράγες, hips και περισσότερα. Τα skateparks σχεδιάζονται τώρα για να είναι πιο προκλητικά και να επιτρέπουν στους αναβάτες να ξεπερνούν τα όριά τους. Τα σύγχρονα skateparks είναι επίσης πολύ περισσότερο από απλά μέρη για skate. Είναι τώρα προορισμοί για skaters και BMXers και λειτουργούν ως κοινωνικά κέντρα για την κοινότητα του skateboarding. Τα skateparks θεωρούνται πλέον μια μορφή τέχνης, με πολλά πάρκα να περιλαμβάνουν εκτενή σχέδια και τέχνη.

Συμπεράσματα
Τα skateparks έχουν διανύσει μακρύ δρόμο από τις αρχές. Έχουν εξελιχθεί από απλές πλάκες και μπολ σε περίπλοκα skateparks με ποικίλα χαρακτηριστικά. Έχουν γίνει μέρος του πολιτισμού του skateboarding και έχουν γίνει προορισμοί για skaters και BMXers. Τα skateparks είναι τώρα ίση μέρη τέχνη και αθλητισμός και έχουν γίνει αντικατοπτρισμός του πολιτισμού του skateboarding. Η ιστορία των skateparks είναι μια συνεχής εξέλιξη, και θα είναι συναρπαστικό να δούμε τι μέλλει να γίνει στο μέλλον για τα skateparks και το skateboarding.

Βιβλιογραφία
1. “History of Skateparks.” Skateboarding.com, 22 Δεκεμβρίου 2019, www.skateboarding.com/skatepark-history.
2. “Skatepark Design & Construction.” Skatepark Design & Construction, skateparkdesigns.com/.
3. Stoll, Jeff. Skateparks: A Guide to Skatepark Design and Construction. Human Kinetics, 2006.
4. “A Short History of Skateparks.” Ride Channel, 24 Ιουλίου 2015, theridechannel.com/skate-parks/short-history-skate-parks/.
5. “The History of Skateboarding – Skateboarding Timeline.” The-House, www.the-house.com/skate-history-timeline.html.
6. “Skatepark Design & Construction.” Skatepark Design & Construction, www.skateparkdesigns.com.
7. “History of Skateparks.” Skateboarding.com

, 22 Δεκεμβρίου 2019, www.skateboarding.com/skatepark-history.
8. “Skateboarders in the 1970s.” History.com, A&E Television Networks, 7 Ιουλίου 2017, www.history.com/topics/1970s/skateboarding.

Related Posts

Leave a Reply

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Post Category